Suomesta löytyy useita hienoja jääkiekkojoukkueita.HIFK ja Jokerit

KHL-sarjassa pelaava helsinkiläinen Jokerit on Suomen tunnetuin joukkue. Sitä kannattaa suomalaisista moni. Tätä helpottaa se, että voi kannattaa oman kaupungin joukkuetta liigassa, mutta samalla seurata Jokerien menestystä KHL:ssä.

Joukkueen kasvateista Jari Kurri ja Teemu Selänne ovat tällä hetkellä Suomen menestyneimmät NHL-tähdet ja molemmat kuuluvat arvostettuun Hockey Hall of Fameen. Tätä taustaa vasten kyse on menestyneestä joukkueesta. Tosin tie oli monissa kohdin kivikkoinen.

Vuonna 1967 perustettiin Jokerit. Itse asiassa Töölön Vesa muuttui Jokereiksi. Nimeen antoi innoitusta Porin Ässät. Jokerit olivat ässiäkin kovempia kortteja korttipelissä. Jokerit koki jonkinlaista menestystä 1970-luvun alussa. Joukkueella oli tunnettuja ja hyviä maalivahteja. Jorma Valtonen ja Hannu Kamppuri olivat Jokerien tolppien välissä 1970-luvun alussa.

Teemu Selänteen pysyminen joukkueessa sen pudottua 1. divisioonaan vuodeksi 1987-1988 oli positiivinen toivon alku. Joukkue nousi takaisin SM-liigaan seuraavana vuonna. Sitten astui omistajan roolissa mukaan Hjallis Harkimo, jonka kultakausi oli vuodet 1991-1997.

Työväenluokkaiset ihmiset olivat perinteisesti kokeneet. Töölöön Vesan perillisen – Jokerit – omakseen. Ruotsinkielisen Hjalliksen tulo kuvioon mukaan ei ollut kaikille mieleen. HIFK puolestaan oli osalle jonkinlainen ruotsinkielisen eliitin joukkue.

Helsingin IFK puolestaan oli 1980-luvulla Matti Hagmanin johdolla ja sitten 2010-2014 Ville Peltosen tahdissa vetovoimainen joukkue Stadissa. Ville Peltosen kauteen liittyy kenties tasapäisin taistelu paikallishegemoniasta. HIFK:n markkinoinnin kannalta Jokerien lähtö liigasta oli kova takaisku.

Tappara ja Ilves

Kokonaisuutena ajatellen Tampere on Suomen merkittävin kiekkokaupunki. Tampereen Tappara on napannut jopa 40 mitalia ja niistä 17 kultaa SM-tasolla. Niin kunniakasta historiaa ei muilla ole esittää. Tappara nimi tuli käyttöön vuonna 1955.

Jääkiekkoseurana Tampereen Ilves on voittanut 16 mestaruutta pääsarjatasolla. Mitaleitakin on joukkueelle tullut 37 kappaleita. Se on siis toiseksi menestynein joukkue Tapparan jälkeen. Tässä on tehtävä sellainen tarkennus, että Ilves on niin vanha joukkue, että sen menestys alkoi jo vuoden 1934 pronssilla ja vuoden 1935 hopealla. Ensimmäisen mestaruutensa se sai jo vuonna 1936.

Ilves ei ole enää viime vuosina menestynyt. Viimeinen mitali sillä tuli vuonna 2001. Viimeisestä mestaruudesta on jo todella pitkä aika. Se tuli vuonna 1985. Joukkue on kärsinyt taloudellisista vaikeuksista ja ei ole onnistunut kääntämään kurssiaan. Joka tapauksessa Ilveksen menestys lisää Tampereen alueen asemaa maamme johtavana jääkiekkokaupunkina. Tapparan viime vuosien taso ja sen tuottamat pelaajat – Patrik Laine etunenässä – tekevät siitä Tampereen kiistattoman ykkösjoukkueen tällä hetkellä.

Turun Palloseura

Turun palloseura perustettiin alunperin jalkapalloseurana. Se liittyi jääkiekkoliigaan jo 1937. Sen menestys on ensimmäisten vuosikymmenten aikana ollut melko huonoa, kun ajattelee sitä, että joukkue oli eräs parhaita liigassa 1980- ja 1990-luvuilla. TPS:n 11 mestaruudesta yksi tuli vuonna 1956 ja yksi 1976. Sen jälkeen kultaa alkoi tulla 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla. Hannu Jortikan valmennuksessa kultamitaleista tuli peräti 6. Vladimir Jursinov, sai tyytyä kahteen kultaan ja kolmeen hopeaan. Osasyynä oli se, että Jokerit olivat Harkimon alkuaikana ja Selänteen vielä pelatessa siellä kova vastus. Viimeisin kulta tuli Kai Suikkasen johdolla kaudella 2009-2010.

Oulun Kärpät

Mikäli jääkiekkoa katsottaisiin vain 2000-luvun perspektiivistä, olisi Oulun kärpät ehdotonta aatelia. Sen alkuaikojen historia ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan menestyksekäs, eikä se ole kiekkoillut edes pääsarjatasolla. Vuonna 1946 perustettu joukkue voitti kultaa kaudella 1980-1981 ja pärjäsi muutenkin hyvin 1980-luvun alussa. Sitten se putosi sarjatasoa alemmas, eikä meinannut millään nousta liigaan. Sillä oli iso halli, mutta 1990-luku meni aika vain pyrkiessä takaisin liigaan. 2000-luvulla se on menestynyt hyvin ja voittanut peräti kuusi kertaa.

Rauman Lukko ja Porin Ässät

Vierekkäiset kaupungit länsirannikolla ovat pyörittäneet merkittävia jääkiekkojoukueita. Ässien Veli-Pekka Ketola oli kiistaton legenda ennen Jari Kurria. Rauman Lukko on myös ollut liigan huippua useasti. Kaupunkiensa kokoon nähden molemmat ovat menestyneet erinomaisesti.

HPK ja Pelikans

Hämeenlinnan HPK ja Lahden Pelicans ovat sellaisia keskisarjan menestyjiä. Molemmilla joitakin huippuvuosia.

Jyväskylän JYP

Jyväskylän Jyp on menestynyt ajoittain todella hyvin. Silloin kun sillä on mennyt hyvin on mestaruuskin ollut tavoiteltavissa. Vanha joukkue 1920-luvulta, mutta pääsarjaan se tuli vasta 198-luvun puolessavälissä.

Kalpa ja Saipa

Sami Kapasen hallinnassa Kuopion Kalpa on noussut merkittäväksi seuraksi. Lappeenrannan Saipa on myöskin ollut pirteä joukkue viime vuosina. Lisäksi pienemmät joukkueet puskevat jatkuvasti läpi ja skene muuttuukin vuosi vuodelta yhä mielenkiintoisempaan suuntaan.