Vedonlyönti jääkiekossa.Urheiluvedonlyönti on taitolaji. Niin se on myös kerrointen laskijoiden puolelta. Jääkiekossa vedonlyönti on erityisellä tavalla haastavaa.

NHL ja vedonlyönti netissä

NHL-peleistä on Suomessa lyöty vetoa 1990-luvulta alkaen. Nykyisin peleihin on mahdollista laittaa vetoja sisään vielä, vaikka ottelu olisi alkanut. Ainakin osa sivustoista tarjoaa moniin kohteisiin live- vetoja.

On selvää, että sellainen urheiluvedonlyöjä, joka seuraa kokoonpanoja ja myöskin vieraspelikiertueiden kestoja on vahvemmilla. Live-veto -mahdollisuudesta voisi olla hyötyä esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, että joukkueen maalivahti vaihtuu viime hetkellä. Kauden aikana saattaa käydä niin, että joukkueen ykkösmaalivahti on merkattu aloittajaksi. Jostain syystä ihan viime hetkellä hänelle tulee jokin pieni ilkeä tuntemus kehossa tai sitten ilmenee jotain ikävää ongelmaa vaikkapa perhepiirissä. Valmentaja katsoo parhaaksi vaihtaa maalivahtia.

Moniin muihin joukkuelajeihin verrattuna muutaman avainpelaajan loukkaantuminen ei NHL jääkiekossa vaikuta yhtä paljon. Maalivahti merkitsee jääkiekossa selkeästi eniten. Mikäli joukkueen kakkosmaalivahti ei ole eliitti-luokkaa, voi maalivahdin vaihtuminen vaikuttaa voittomahdollisuuksiin. Useissa NHL-joukkueissa on huippulupauksia kärkkymässä pelipaikkaa ja mikäli he saavat tilaisuuden päästä kentälle, he voivat tehdä nälkäisinä tulosta.

Joillakin joukkueilla on erityisen hyvä ylivoimaketju. Siinä tapahtuneilla muutoksilla voi tietenkin olla vaikutusta. Jokaisella joukkueella on on edelleenkin jonkinlasia rouhija- tai duunariketjuja, joiden roolina ei ole maalien teko. Mikäli 1990-luvulla joukkueella oli vain yksi taitava ketju ei ollut mahdollisuuksia pärjätä. Tänä päivänä pitää olla ainakin kaksi-kolme kovaa ketjua ja mielellään kolmos- ja nelosketjutkin osaavat tehdä maaleja. Osa valmentajista pitää koko ajan jonkilaista painetta pelaajissa. Huonosti pelaava “tähti” voi joutua hakemaan vauhtia kolmosketjusta.

Yksittäisten kenttäpelaajien puuttuminen ei siis aina vaikuta niin paljon kuin osa vedonlyöjistä haluaisi uskoa. Sen sijaan tärkeämpää on tarkastella vieraspelikiertueita ja niiden pituuksia – niin ajallisesti kuin etäisyydellisestikin. Jotkut analysoivat siten, että johtavan puolustajan loukkaantuminen voi olla isompi asia. Puolustajat pelaavat parhaimmillaan puolet pelistä. Joidenkin kommenttaattorien puheiden mukaan Duncan Keithin puuttuminen heikentää Chicago Blackhawksia enemmän kuin Jonathan Toewsin.

Tällaiset asiat ovat tietenkin joukkuekohtaisia. Las Vegas sai tulokasseuralle kohdistetussa draftissa ison nipun hyviä puolustajia. Vaikkei heillä ole yhtään Victor Hedmanin tai Ryan Suterin kaltaista puolustuksen johtajaa, on heillä kolme tasaista pakkiparia, jotka voidaan laittaa huippujakin vastaan. Tämä helpottaa valmentajan työtä. Yksittäinen puolustajan loukkaantuminen ei vaikuta samalla tavalla.

Vedonlyönti suomalaisissa kiekkokohteissa

Suomen korkeimman tason kiekkoilussa ei päde samat lainalaisuudet kuin monissa muissa sarjoissa. Rikkaimmat joukkueet eivät enää pärjää samalla tavalla. 1990-luvulla maassamme oli muutama mahtiseura. Turun Palloseura ja Helsingin Jokerit olivat usein finaaliparina. Selitys oli selkeä. Molemmilla oli isot jäähallit, jotka täyttyivät. Heillä oli varaa koota huippujoukkueet. Turun palloseuraa auttoi varmaan myös Jursinovin saapuminen valmentajaksi sinne.

Viimeisinä vuosina Turussa ei ole ollut entisenlaista jääkiekkobuumia. Hallia ei ole myyty täyteen, eikä joukkue ole pärjäillyt play-offseissa. Pienten paikkakuntien joukkueet ovat pärjänneet ja taistelleet jopa loppuotteluissa. Kalpa, Saipa, Lukko, JYP ja HIFK ovat olleet jonkinlaisia haastajia, kun Kärpät ja Tappara ovat hallinneet liigaa. Pienillä paikkakunnilla kotiyleisön tuki on suurta. Tappara ja Kärpät ovat tuottaneet huippujunioreita. HIFK ja aikaisemmin pelatessaan Liigaa myös Jokerit ostivat paluumuuttajina NHL uransa tehneitä pelaajia. Nämä tulivat jäähdyttelemään Jokereihin tai HIFKiin eivätkä tuottaneet tulosta samalla tavalla kuin olisi voinut kuvitella.

Suomessa on loistavat nuoret pelaajat, joilla on nälkää saada sopimus NHL:ään tai KHL:ään. Mestiksessä pelaaminen ei ole täysin ammattimaista. Pelaajat saattavat lähteä hieman viihteelle. Tällaisestakin yöelämän havainnosta on mahdollista saada vinkki itselleen pelaamista varten. Niitäkin pelejä on kohteina.

Live-vedot suosiossa

Jääkiekossa otteluita seurataan televisiosta suorana. Jopa Veikkaus on viime aikoina alkanut satsaamaan tähän livepelimuotoon. Monia pelaajia saattaa houkutella vaikkapa 8 kerroin, että 2 maalin takamatkalta toinen joukkue nousee viimeisessä erässä voittoon. Jääkiekossa se ei ole vielä mahdotonta. Live-vetoja voi nykyään yhdistellä. Jos vaikkapa laittaa toiseksi kohteeksi, että yhden maalin johto muuttuu tasapeliksi, voi saada kokonaiskertoimeksi vaikkapa 25-30. Tietenkin ennuste ei ole suuri, mutta sellainen on useinkin mehukkaampi vaihtoehto kuin hakea ennen otteluita edes neljällä kohteella samaista kerrointa.

Livevedossa voi tulla jonkinlaisia ahaa-elämyksiä. Tappiolla oleva joukkue alkaa vaikuttaa vahvemmalta, johdossa oleva puolestaan väsyy ja voi katketa viimeisessä erässä. Moni laittaa vetoja sisälle kun jompi kumpi joukkue saa jäähyn, vaikka siinä kerroin voi värähtääkin alaspäin. Muutama tolppalaukaus ja haamupelastus ja sitten jäähyn jälkeen soikin toisessa päässä.